Wat je als vegan moet lunchen? Nou, deze aubergine toast met granaatappel en zelfgemaakte vegan hüttenkäse bijvoorbeeld!
Is granaatappel gezond?
Ja hoor, we hebben weer een superfood te pakken! Granaatappel is een van de gezondste fruitsoorten die er zijn. Naast zijn hoge gehalte in vitamine C, K en B, en aanwezigheid van mineralen zoals koper, calcium en kalium, heeft hij een aantal specifieke genezende eigenschappen.
Zo staat de granaatappel bekend als stimulerend voor het brein. Stofjes in dit fruit zorgen ervoor dat je cognitieve functie (het proces in je hersenen dat ervoor zorgt dat je informatie kunt opnemen en verwerken) goed blijft werken en heeft een positieve werking op je geheugen.
Vaker geen vlees, zuivel of ei eten?
Download gratis de 10 beste vegan start recepten!
Daarnaast zorgen ze ervoor dat je bloedcirculatie op peil blijft. Het is bewezen dat de antioxidanten in granaatappel bloedproppen helpen voorkomen en het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleind.
How about granaatappelsap?
Het sap van granaatappel dat je in de winkel koopt is vaak geconcentreerder, en dat heeft zo zijn eigen voordelen.
Wist je dat granaatappelsap zorgt voor een gezond gebit? Terwijl normale fruitsuikers je glazuur aantasten, zorgt het sap van een granaatappel voor gezond tandvlees en helpt het tandplak te verwijderen.
Kan ik de pitjes eten?
Jazeker! In de pitjes zit juist het meeste goeds. Weet je niet goed hoe je ze in je maaltijd kunt verwerken? Dat is juist supermakkelijk!
Een aantal voorbeelden:
- Roer ze ochtends door een bakje sojayoghurt met fruit, of door het fruit alleen.
- Mix ze door een salade.
- Gebruik ze als topping op broodbeleg, bijvoorbeeld op deze zelfgemaakte vegan hüttenkäse!
TIP van Happy Vegan: Wil jij vegan koken maar heb je geen inspiratie? Daar kunnen wij je bij helpen! Ga de Vegan in 4 Weken Challenge aan! boordevol lekkere recepten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoor!
Hoe kan ik het beste een granaatappel pellen of snijden?
Daar vraag je me wat. Mag ik je daarvoor doorverwijzen? Ik heb namelijk een super filmpje gevonden dat alle mogelijke manieren om een granaatappel te pellen of snijden duidelijk laat zien:
Waar kun je granaatappel kopen?
Gewoon bij de supermarkt bij jou in de buurt, of natuurlijk bij de gezondheidswinkel of op de markt. Wat houd je nog tegen?
Recept om zelf veganistische hüttenkäse te maken
Ingrediënten
- 1 liter sojamelk ongezoet
- 0,25 citroen sap van een
- 1 tl zeezout himalaya of keltisch
Instructies
- Breng de sojamelk samen met het zout aan de kook, en voeg als de melk kookt het citroensap toe.
- Roer even door en laat dan afkoelen.
- Laat de brokkelige melk uitlekken in een theedoek tot je een hüttenkäse-achtige substantie overhoudt (hummusachtige dip met iets meer brokjes).
- TIP: Je kunt aan je dip ook kruiden, zoals bijvoorbeeld kerrie of zwarte peper, toevoegen als extra smaakmaker!
Nutrition
Aubergine toast met vegan hüttenkäse en granaatappel pitjes
Ingrediënten
- 0.5 aubergine
- 3 el granaatappelpitjes
- 2 el olijfolie extra virgine
- 1 tl zwarte peper
Instructies
- Was de aubergine en snijd uit het midden drie plakken van ongeveer 1,5cm dik. Hopelijk kun je de rest van de aubergine een andere keer nog gebruiken!
- Besmeer de plakken met olijfolie en leg ze ongeveer 3min tussen een tosti ijzer tot ze goudbruin zijn. Als je geen tosti ijzer hebt kun je ze ook gewoon in een koekenpan bakken.TIP: als je de stukken passend maakt voor een broodrooster kun je ze ook heel makkelijk in de broodrooster garen!
- Laat de plakken afkoelen en besmeer ze met de zelfgemaakte veganistische hüttenkäse.
- Top af met granaatappelpitjes en peper naar smaak.
- Eet smakelijk!