Gerookte vegan zalm op een bagel

Dit heerlijke recept is een vegan zalm versie op basis van wortel, geweldig voor allerlei gerechten!
  • Vegan Diner
  • 8
  • 2g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

'Zalm'

  • 3 wortelen groot
  • 1 tl zout
  • 175 ml water heet
  • 1 tl nori een blad nori fijn gemalen
  • 3 el kappertjes pekel
  • 2 el rijst azijn
  • 1 el witte miso pasta
  • 3 el sojasaus of tamari
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 60 ml olijfolie
  • 1/2 tl rookolie

Bagel

  • 2 el kappertjes
  • 2 tl olijfolie
  • 1/2 rode ui
  • 1/4 komkommer
  • 25 gram violife
  • bagel (spelt) volkoren

Instructies

  • Snijd de wortels door de helft, leg ze in een pan met 1 tl zout en laat 5/10 minuten koken (vork gaar, niet zacht)
  • Haal ze uit het kokende water en leg ze in een badje ijswater voor 2 minuten.
  • Mix het hete water met de andere ingrediënten in een platte bak.
  • Snijd de afgekoelde wortels in de lengte in dunne plakken en leg ze in de bak marinade.
  • Laat ze marineren (des te langer des te beter), voor de beste smaak hebben wij het een nachtje laten staan.
  • Wij serveerden het op een (spelt)bagel (licht geroosterd) met wat violife creamy, rode ui, kappertjes, zeezout en verse dille. Ook is dit heerlijk in een salade, pasta, of bij/in sushi!
...
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Vegan zalm
Hoeveelheid per portie
Calories 77 Calories from Fat 72
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 8g12%
Saturated Fat 1g6%
Sodium 91mg4%
Potassium 73mg2%
Carbohydrates 2g1%
Fiber 1g4%
Sugar 1g1%
Protein 1g2%
Vitamin A 3828IU77%
Vitamin C 1mg1%
Calcium 8mg1%
Iron 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Vegan zalm… Wie had deze combinatie van woorden ooit gedacht te horen. Een heerlijke bagel als ontbijt of als lunch. Wij maken het met wortel, rookolie, kappertjes en dille. Zo’n geweldige smaaksensatie, je weet niet wat je overkomt. Echt lekker en nog makkelijk te maken ook!

Hoe laat je wortel naar vegan zalm smaken?

Chefs (en wij ook) hebben een obsessie met smaak. Maar naast de smaak zijn textuur en opmaak ook belangrijk voor je eet ervaring. We beginnen met het creëren van die fijne textuur, daarvoor gaan we de wortels mooi zacht maken. Wat betreft de opmaak hebben de wortels dezelfde kleur als zalm, dus daar hoeven we niets meer aan te doen. Voor de smaak maken we gebruik van zout, kappertjes, dille maar vooral vloeibare rook!

Wil jij weten hoe we andere lekkere vleesvervangers maken lees dan dit artikel!

Wat is vloeibare rook?

Roken is een eeuwenoude conservatie techniek om vlees of vis lang te kunnen bewaren. Je vindt het terug in cuisines over heel de wereld. Het roken is een best intensief proces wat veel chefs niet meer in de keuken willen (of kunnen) doen. Dat is waarom er nu gelukkig vloeibare rook bestaat. Dit is een vloeistof waarmee je iets rokerig kan laten smaken (zoals wortels voor vegan zalm).

Kun je vloeibare rook zelf maken, of kan ik het ergens kopen?

Wanneer je hout verbrandt en de rook opvangt en condenseert krijg je een donkere vloeistof, daadwerkelijk vloeibare rook (oftewel liquid smoke)… Dit kun je zelf gemakkelijk maken, leuk om te doen als je een keer gaat vegan barbecueën . Maar nog gemakkelijker is het om het gewoon uit een flesje te kopen.

Is die vloeibare rook wel gezond? Omdat het vooral een smaakmaker is, zal het qua vitamines en mineralen niks afnemen of toevoegen aan jouw dieet! Op dit moment wijst onderzoek uit dat het absoluut veilig is om liquid smoke te consumeren, het is pas vanaf 3 flesjes per dag schadelijk voor je gezondheid. Door de intense smaak van de vloeistof hoef je maar enkele druppels uit het flesje te gebruiken, dus zal een halve theelepel op je vegan zalm bagel zeker geen kwaad kunnen.

Deze vegan amandelkaas is ook erg lekker op deze bagel, probeer het eens!

5 van 1 stem
Afdrukken

Vegan zalm

Dit heerlijke recept is een vegan zalm versie op basis van wortel, geweldig voor allerlei gerechten!

Gang Diner, lunch
Keuken American, Franse keuken
Trefwoord gerookt, vis, vleesvervanger, wortel, zalm
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 8
calorieën 77 kcal

Ingrediënten

'Zalm'

  • 3 wortelen groot
  • 1 tl zout
  • 175 ml water heet
  • 1 tl nori een blad nori fijn gemalen
  • 3 el kappertjes pekel
  • 2 el rijst azijn
  • 1 el witte miso pasta
  • 3 el sojasaus of tamari
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 60 ml olijfolie
  • 1/2 tl rookolie

Bagel

  • 2 el kappertjes
  • 2 tl olijfolie
  • 1/2 rode ui
  • 1/4 komkommer
  • 25 gram violife
  • bagel (spelt) volkoren

Instructies

  1. Snijd de wortels door de helft, leg ze in een pan met 1 tl zout en laat 5/10 minuten koken (vork gaar, niet zacht)

  2. Haal ze uit het kokende water en leg ze in een badje ijswater voor 2 minuten.

  3. Mix het hete water met de andere ingrediënten in een platte bak.

  4. Snijd de afgekoelde wortels in de lengte in dunne plakken en leg ze in de bak marinade.

  5. Laat ze marineren (des te langer des te beter), voor de beste smaak hebben wij het een nachtje laten staan.

  6. Wij serveerden het op een (spelt)bagel (licht geroosterd) met wat violife creamy, rode ui, kappertjes, zeezout en verse dille. Ook is dit heerlijk in een salade, pasta, of bij/in sushi!

Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op internet?

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een antwoord