Een exotische Turkse Vegan Börek!

Een turkse vegan Borek met spinazie
  • Vegan Diner
  • 8 28 cm taart
  • 65g koolhydraten
Turkse Vegan Borek in schaal met bestek 65g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

Vegan Feta

  • 400 gram Tofu
  • 2 citroenen (voor het sap)
  • 4 tl oregano
  • 4 tl tijm
  • 8 tl zout
  • 4 tl rozemarijn
  • 2 tl zwarte peper
  • 8 el olijfolie
  • 3-4 Filo deeg ronde lappen van 70 cm in diameter

Vulling

  • 450 gram spinazie fijngehakte bevroren
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 lente uien
  • 1 knoflook fijngehakt
  • 50 ml vegan room
  • 1 tl paprika
  • zout ( voor smaak )
  • peper ( voor smaak )
  • 100 ml Sojamelk
  • 1 el bloem
  • olie
  • 1 tl zwarte komijn
  • 1 tl sesamzaadjes
  • kikkererwtenmeel

Instructies

De Feta

  • 1. Voorverhit de oven op 180°C top en onderverwarmt.
    2. Mix de olijfolie, citroensap, oregano, tijm, rozemarijn, zout en peper bij elkaar.
    3. Snij de tofu door de helft en snij ze in blokjes van 1 cm groot. Stop de blokjes in de marinade en bak ze in de over voor 30 min. Draai ze om na elke 15 min.
    4. Laat het geheel zachtjes afkoelen.

De vulling

  • 1. Ontdooi de spinazie. Doe het in een fijnmazige zeef en druk met je handen het vloeistof eruit. Kan ook met een lepel.
    2. Verhit wat olie in een pan en bak de uien. Voeg de lenteuitjes en de fijngesneden knoflook toe. Verkruimel de feta en mix het met de andere ingrediënten voor de vulling. Breng het op smaak met zout en peper.
    3. Voorverhit de oven op 180°C. Boven en onder verwarmt.
    4. Mix de kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water en mix de sojamelk erbij. Bestrijk een ronde ovenschaal of schotel met een beetje olie.
    5. Ontvouw voorzichtig de filodeeg vellen. (Pas op, want ze scheuren snel. Gebruik een schaar om het deeg door de helft te snijden.)
    6. Leg een halve filovel neer en borstel het met het sojamelkmengsel.
    7. Breng een 1-2 cm dik spoor van de vulling aan langs de rechte rand van het deeg. Er moet een paar centimeter ruimte links en rechts zijn, evenals aan de rechte rand.
    8. Vouw de vrije randen in over de vulling. Rol voorzichtig het deeg op zodat hij weinig scheurt.
    9. Doe de gevulde deegworst voorzichtig in de geoliede vorm. Probeer het zo stabiel mogelijk te houden, omdat het gemakkelijk breekt. Begin aan de buitenrand en werk zo naar binnen toe, zodat het een slakkenhuisvorm krijgt.
    10. Bestrijk de borek met het sojamelkmengsel en bestrooi het met zwarte komijn en sesamzaadjes.
    11. Laat het 30 min in de oven bakken tot de Borek goudbruin en krokant is geworden.
    12. Laat het voor 10 min afkoelen.
...
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Turkse Vegan Borek
Hoeveelheid per portie
Calories 429 Calories from Fat 117
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 13g20%
Carbohydrates 65g22%
Protein 15g30%
Iron 6mg33%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Zin in echt iets exotisch? Dan moet je een keer de Turkse Vegan Börek geprobeerd hebben! Super lekkere krokante deeg van Filo en zijn kruidige smaken, is dit een Vegan gerecht waar je geen genoeg van kan krijgen.

Wat is een Turkse Börek?

Börek of burek is een soort lasagneachtig gerecht dat uit de Turkse keuken komt. Maar het wordt ook veel gegeten in Servië, Slovenië, Bosnië en Kroatië. Het wordt gemaakt van bladerdeeg of filodeeg gevuld met kaas, gehakt of groente. Meestal spinazie.
Ze komen voor in kleine rolletjes, maar je kan er ook een mooie grote taart van maken. En het beste is: Je kan hem super makkelijk vegetarisch maken!

Spinazie is goed voor het geheugen en een perfecte eiwitbron!

Spinazie: daar wordt je sterk van! Het is ook niet raar dat Popeye altijd een blik spinazie bij zich heeft. Deze supergroente helpt inderdaad bij het versterken van je hart en spieren. Dat komt doordat het veel van de antioxidant co-enzym Q10 bevat. Maar het is ook echt een boost voor ijzer, vitamine K, A en C, calcium. Spinazie helpt ook bij een goed geheugen. En er is nog een punt wat zeker veganisten erg blij zal maken! Spinazie is een perfecte bron voor eiwit. Het hoort in het rijtje thuis van de meest voedzame groenten. 100 gram spinazie bevat zo’n 2,5 tot 3,6 gram. Volgens voedingscentrum heeft een persoon van 70 kilo zo’n 56 gram eiwit nodig. Dus, echt een supergroente!

Super! Zijn er nog meer spinazierecepten voor een eiwit boost?

Het stopt zeker niet bij deze Börek! Er zijn nog genoeg andere recepten waar je spinazie in kan toepassen. Deze Burrito moet je zeker een keer geprobeerd hebben. Bomvol spinazie en eiwitten! Of wat dacht je van Spinazie smoothie met gember. Super lekker en makkelijk! En ook deze Mangochutney is zeker aan te raden.

0 van 0 stemmen
Afdrukken

Turkse Vegan Borek

Een turkse vegan Borek met spinazie

Gang Diner, lunch
Keuken turks
Trefwoord feta, filo, spinazie, vegan
Voorbereidingstijd 10 minuten
Porties 8 28 cm taart
calorieën 429 kcal

Ingrediënten

Vegan Feta

  • 400 gram Tofu
  • 2 citroenen (voor het sap)
  • 4 tl oregano
  • 4 tl tijm
  • 8 tl zout
  • 4 tl rozemarijn
  • 2 tl zwarte peper
  • 8 el olijfolie
  • 3-4 Filo deeg ronde lappen van 70 cm in diameter

Vulling

  • 450 gram spinazie fijngehakte bevroren
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 lente uien
  • 1 knoflook fijngehakt
  • 50 ml vegan room
  • 1 tl paprika
  • zout ( voor smaak )
  • peper ( voor smaak )
  • 100 ml Sojamelk
  • 1 el bloem
  • olie
  • 1 tl zwarte komijn
  • 1 tl sesamzaadjes
  • kikkererwtenmeel

Instructies

De Feta

  1. 1. Voorverhit de oven op 180°C top en onderverwarmt.

    2. Mix de olijfolie, citroensap, oregano, tijm, rozemarijn, zout en peper bij elkaar.

    3. Snij de tofu door de helft en snij ze in blokjes van 1 cm groot. Stop de blokjes in de marinade en bak ze in de over voor 30 min. Draai ze om na elke 15 min.

    4. Laat het geheel zachtjes afkoelen.

De vulling

  1. 1. Ontdooi de spinazie. Doe het in een fijnmazige zeef en druk met je handen het vloeistof eruit. Kan ook met een lepel.

    2. Verhit wat olie in een pan en bak de uien. Voeg de lenteuitjes en de fijngesneden knoflook toe. Verkruimel de feta en mix het met de andere ingrediënten voor de vulling. Breng het op smaak met zout en peper.

    3. Voorverhit de oven op 180°C. Boven en onder verwarmt.

    4. Mix de kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water en mix de sojamelk erbij. Bestrijk een ronde ovenschaal of schotel met een beetje olie.

    5. Ontvouw voorzichtig de filodeeg vellen. (Pas op, want ze scheuren snel. Gebruik een schaar om het deeg door de helft te snijden.)

    6. Leg een halve filovel neer en borstel het met het sojamelkmengsel.

    7. Breng een 1-2 cm dik spoor van de vulling aan langs de rechte rand van het deeg. Er moet een paar centimeter ruimte links en rechts zijn, evenals aan de rechte rand.

    8. Vouw de vrije randen in over de vulling. Rol voorzichtig het deeg op zodat hij weinig scheurt.

    9. Doe de gevulde deegworst voorzichtig in de geoliede vorm. Probeer het zo stabiel mogelijk te houden, omdat het gemakkelijk breekt. Begin aan de buitenrand en werk zo naar binnen toe, zodat het een slakkenhuisvorm krijgt.

    10. Bestrijk de borek met het sojamelkmengsel en bestrooi het met zwarte komijn en sesamzaadjes.

    11. Laat het 30 min in de oven bakken tot de Borek goudbruin en krokant is geworden.

    12. Laat het voor 10 min afkoelen.

Ymke

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een antwoord