De Beste Vegan Pepernoten van de Sint!!

Deze pepernoten zijn Vegan en geschikt voor glutenintoleranten en lactoseintoleranten
  • Vegan Desserts
  • 6 porties
  • 55g koolhydraten
vegan pepernoten 55g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 250 gr zelfrijzend (glutenvrij) bakmeel of bakpoeder
  • 150 g Donkerbruine suiker of kokossuiker
  • 4 el Vegan melk ( lactosevrije melk)
  • 100 gr Vegan boter
  • 2 el peperkoekkruiden of naar keuze
  • zout

Instructies

  • Kneed alle ingrediënten samen met je handen (of eventueel met een mixer met deeghaken). Zodra je een bal kunt vormen, is het deeg klaar.
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Je kunt deze stap ook overslaan, maar het maakt je peperkoek korreliger en minder knapperig.
    Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en haal het deeg uit de koelkast.
    Maak van het deeg hele kleine knikkers (maximaal 0,4 inch/Ø1 cm) en leg ze op de bakplaat. Je hoeft er niet op te drukken.
    De pepernoten worden veel groter tijdens het bakken, dus laat voldoende ruimte tussen de kruidennoten.
  • Bak de peperkoekkoekjes 15-20 minuten. We bakken ongeveer 120 peperkoekkoekjes in de oven in 2 keer.
  • Laat de peperkoekkoekjes voor het eten volledig afkoelen of bewaar ze in een luchtdichte koektrommel.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Vegan Pepernoten
Hoeveelheid per portie
Calories 344 Calories from Fat 108
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 12g18%
Carbohydrates 55g18%
Protein 5g10%
Iron 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Denk je aan Sinterklaas, dan denk je aan pepernoten!! En ja, ook vegans en mensen met een glutenintolerantie kunnen er van genieten. Met een paar kleine aanpassingen heb jij binnen 1 uurtje een hele zak vegan pepernoten bij elkaar.

 

Waar komt de pepernoot vandaan?

Pepernoten of peperbollen worden vaak verward met de kruidnoten. Maar het verchil zit in de structuur. Een pepernoot is taaier en zijn echte traditionele Sinterklaaslekkernijen. Wist je dat ze al teruggaan tot 1640!
De afkomst van de pepernoot is niet helemaal duidelijk.

Een erg leuk weetje: In de oude Germaanse gebruiken was het strooien van pepernoten een teken van vruchtbaarheid. Het leek namelijk net op een boer die zijn akkers zaait. Dit ritueel begon altijd in begin december. Net als Sinterklaas.

Pepernoten werden vroeger gemaakt van deegresten waar brokjes van werden gemaakt met verschillende kruiden. Nu worden deze lichtbruine bolletje normaal gemaakt van Roggebloem met honing en anijs gemaakt.

Maar een paar ingrediënten zijn niet geschikt voor Vegans en glutenintoleranten. Kan je dan helemaal niet genieten van deze lekkernij? Geen paniek! Wij hebben een te gek en super makkelijk recept die met slechts 1 aanpassing helemaal geschikt is voor zowel Vegans als voor glutenintoleranten. Laten we gaan bakken!!

Zit er peper in een pepernoot?

Waarom noemen wij een pepernoot ander een pepernoot. Vroeger ging er inderdaad peper in, maar niet altijd. Want in die vroege tijden was peper erg duur. Maar ze hebben ook het vermoeden dat het woord Peper een verzamelnaam was voor specerijen.

Kan je geen genoeg krijgen van deze Vegan pepernoten? Dan hebben wij nog veel meer lekkers!

Hebben hebben voor jou nog veel meer feestelijke recepten.
Zo hebben een een heerlijke rijtje van de TOP 8 beste Vegan taarten en heerlijke dipsauzen zoals onze Hummus dips en de kruidige rode wijnsaus. Perfect voor op je feesttafel!

0 van 0 stemmen
Afdrukken

Vegan Pepernoten

Deze pepernoten zijn Vegan en geschikt voor glutenintoleranten en lactoseintoleranten

Gang break, gluten vrij, Snack, Tussendoortje, vegan
Keuken Nederlands
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 6 porties
calorieën 344 kcal

Ingrediënten

  • 250 gr zelfrijzend (glutenvrij) bakmeel of bakpoeder
  • 150 g Donkerbruine suiker of kokossuiker
  • 4 el Vegan melk ( lactosevrije melk)
  • 100 gr Vegan boter
  • 2 el peperkoekkruiden of naar keuze
  • zout

Instructies

  1. Kneed alle ingrediënten samen met je handen (of eventueel met een mixer met deeghaken). Zodra je een bal kunt vormen, is het deeg klaar.

  2. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Je kunt deze stap ook overslaan, maar het maakt je peperkoek korreliger en minder knapperig.

    Verwarm de oven voor op 180 °C.

  3. Bedek een bakplaat met bakpapier en haal het deeg uit de koelkast.

    Maak van het deeg hele kleine knikkers (maximaal 0,4 inch/Ø1 cm) en leg ze op de bakplaat. Je hoeft er niet op te drukken.

    De pepernoten worden veel groter tijdens het bakken, dus laat voldoende ruimte tussen de kruidennoten.

  4. Bak de peperkoekkoekjes 15-20 minuten. We bakken ongeveer 120 peperkoekkoekjes in de oven in 2 keer.

  5. Laat de peperkoekkoekjes voor het eten volledig afkoelen of bewaar ze in een luchtdichte koektrommel.

Ymke

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie