Amerikaans Vegan shortening recept, erg handig!

Shortening wordt vaak in Amerikaanse recepten gebruikt, vaak in zoete gerechten. Shortening, vergeleken met bijvoorbeeld margarine, bevat nauwelijks water. Omdat er nauwelijks water in zit heeft het een relatief hoog kookpunt en blijft het goed vast op kamertemperatuur.
  • Vegan Desserts
  • 10

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 150 gram kokosolie geraffineerd, je wilt geen smaak in je shortening
  • 50 gram zonnebloemolie

Instructies

  • We willen beide oliën op kamertemperatuur hebben. Ze zijn het beste te mixen als ze warmer zijn. Maar het is belangrijk dat ze sneller afkoelen en stollen dan dat ze kunnen scheiden. Dus we willen niet te warm, en dus vloeibaar.
  • Meng de twee oliën in een blender, keukenmachine of met een staafmixer voor ongeveer 1 minuut.
  • Giet de substantie in een vorm. je kunt gewoon een plastic bakje gebruiken, en het eindresultaat snijden wanneer nodig. Je kunt ook een vorm voor ijsblokjes gebruiken zodat je gemakkelijk kant en klare porties hebt!
  • Vries de shortening in, zodat het zo snel mogelijk stolt. Na een uur zou het bruikbaar moeten zijn. in een afgesloten bakje kun je het tot 3 maanden bewaren in de koelkast. in de vriezer tot 2 jaar.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Shortening
Hoeveelheid per portie
Calories 172 Calories from Fat 180
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 20g31%
Saturated Fat 17g106%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Shortening?!!?

De eerste keer dat ik dit tegen kwam vroeg ik me af wat dit eigenlijk was. Ik heb het jaren lang proberen te vervangen, wat best prima kan. We komen het regelmatig tegen in Amerikaanse recepten, vaak bij koekjes, of zoete gebakjes. Maar wat is Shortening eigenlijk?

Het is in principe een vet dat hard is op kamertemperatuur, maar geen boter! Je bedoelt margarine? Ja een soort van maar niet echt. Het grote verschil is dat het 100% vet is en dus geen vocht bevat, zoals margarine dat wel heeft. We gaan het niet te technisch maken en uitleggen hoe dit chemisch werkt, maar het komt erop neer dat shortening door deze unieke eigenschappen zich beter hecht aan suikers. Suikers die we gebruiken in lekkere zoete gebakjes!

Shortening is echter in Nederland niet gemakkelijk verkrijgbaar, sommige winkels verkopen het wel, maar het is zeker niet overal verkrijgbaar. Daarnaast is niet alle shortening vegan, want er wordt nogal eens melk aan toegevoegd.

Ons recept is echter gemakkelijk zelf te maken, met ingrediënten die je overal goedkoop kunt krijgen, en dat je ook nog eens lang kunt bewaren. Het is zo’n typisch product dat jouw baksels net wat beter maken en net dat kleine verschil maken!

Wij hebben hier ook een goed plantaardig boter recept!

Shortening gebruiken voor taarten check onze top 12!

Dit shortening recept is echt perfect, ben je opzoek naar heerlijke taart recepten dan moet je op deze pagina zijn! Hier hebben we onze top 8 taart recepten op een rij gezet en wij denken dat we jou daar wel blij mee kunnen maken. Heb jij een lekkere taart gebakken, vergeet niet een foto te posten en ons erin te taggen op Facebook!

0 van 0 stemmen
Afdrukken

Shortening

Shortening wordt vaak in Amerikaanse recepten gebruikt, vaak in zoete gerechten. Shortening, vergeleken met bijvoorbeeld margarine, bevat nauwelijks water. Omdat er nauwelijks water in zit heeft het een relatief hoog kookpunt en blijft het goed vast op kamertemperatuur.

Gang ingredient
Keuken American, Amerikaans, Amerikaans/Brits
Trefwoord shortening, zuivel, zuivel vervanger
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 2 minuten
Porties 10
calorieën 172 kcal

Ingrediënten

  • 150 gram kokosolie geraffineerd, je wilt geen smaak in je shortening
  • 50 gram zonnebloemolie

Instructies

  1. We willen beide oliën op kamertemperatuur hebben. Ze zijn het beste te mixen als ze warmer zijn. Maar het is belangrijk dat ze sneller afkoelen en stollen dan dat ze kunnen scheiden. Dus we willen niet te warm, en dus vloeibaar.

  2. Meng de twee oliën in een blender, keukenmachine of met een staafmixer voor ongeveer 1 minuut.

  3. Giet de substantie in een vorm. je kunt gewoon een plastic bakje gebruiken, en het eindresultaat snijden wanneer nodig. Je kunt ook een vorm voor ijsblokjes gebruiken zodat je gemakkelijk kant en klare porties hebt!

  4. Vries de shortening in, zodat het zo snel mogelijk stolt. Na een uur zou het bruikbaar moeten zijn. in een afgesloten bakje kun je het tot 3 maanden bewaren in de koelkast. in de vriezer tot 2 jaar.

Orly Vlot

Hoi, Orly hier Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op internet?

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een antwoord