Sojabonen: Zijn gezond – lees hier waarom

  1. Leestijd 9 min
  2. 11 10 2022
Deel dit bericht
Sojabonen ongezond?
We horen ‘m vaak langskomen: de discussie over de gezondheid van soja. De een zegt dat je er beter niet aan kunt gaan omdat ze je hormoonhuishouden verstoren, de ander zweert erbij. Maar hoe zit het nou echt met de beruchte boon? Een verhelderend artikel over sojabonen.

Wat zijn sojabonen?

Soja is een erg gewild product en wordt voornamelijk gebruikt als plantaardige vervanger voor een scala aan producten. Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, yoghurt en vlees. De boon is een peulvrucht en komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. Maar doordat de peulvrucht zo fors gestegen is in populariteit, wordt ze in grote getale geproduceerd in de Verenigde Staten.

Sojabonen worden niet verkocht zoals ze geoogst worden. Ze zijn namelijk giftig op moment van plukken, daarom moeten ze eerst worden gekookt voordat ze bewerkt kunnen worden tot bijvoorbeeld sojamelk of eetbare sojabonen.

Dat ze zo populair zijn als vleesvervanger is natuurlijk niet voor niets. Sojabonen bevatten allerlei belangrijke bouwstoffen die een belangrijke basis vormen voor de dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen. Daarover vertel ik je zo graag meer!

Waar gebruik je soja voor?

Ik noemde net al even dat sojabonen gebruikt worden als zuivel- en vleesvervangers. Dat gebeurt in de vorm van tofu, tempeh, miso en nato. Dit zijn vleesvervangende producten die vaak in de supermarkt of toko verkrijgbaar zijn en prima bij je maaltijd kunt toevoegen, mits je ze lekker kruidt. Anders is de kans vrij groot dat je blok tofu weinig smaak heeft.

Ook kun je hele sojabonen kopen die met name worden gebruikt in de Aziatische en deels Europese keuken. Je hebt ze in blikvorm of gewoon in zak en zijn heerlijk om op te smikkelen als tussendoortje. Ontzettend gezond en super lekker!

Soja en veganistisch

Als je besluit om geen zuivel en vlees meer te consumeren dan is het een hele goede keuze om voor sojabonen te kiezen. Naast dat ze vol zitten met gezonde voedingsstoffen zijn ze te bewerken tot vervangers die het koken een stukje makkelijker maken.

Zo vind je een heel assortiment aan vleesvervangers die op basis van soja zijn gemaakt, maar ook melkproducten zoals:

  • sojamelk
  • sojayoghurt
  • crème fraîche gemaakt van soja
  • slagroom en room van soja
  • sojakwark
  • soja-ijs

Naast bovengenoemde producten heb je ook nog tal van andere vervangers die het vegan leven een stuk makkelijker maken. Zo heb je edelgistvlokken die je kunt gebruiken als parmezaanse kaas, of veganistische kaas gemaakt van verschillende ingrediënten (niet heel goed voor je portemonnee). Je hoeft dus absoluut niet bang te zijn dat je nooit meer tosti of pizza kunt eten; er zijn vervangers!

Tekst gaat door onder de afbeelding

sojabonen die groeien

Soja kopen

Maar waar koop je nou eigenlijk die sojabonen? In vrijwel alle biologische supermarkten kun je sojabonen krijgen, en sojabonen in blik zijn vaak ook bij normale supermarkten verkrijgbaar. Bewerkte sojaproducten zijn in principe overal te koop. Zelfs de Lidl verkoopt sojamelk, de sojavervanger is dus al erg goed geïntegreerd in onze huidige maatschappij.

Zijn sojabonen gezond?

Sojabonen is een ontzettend gezonde peulvrucht die je makkelijk onder de categorie superfood kan scharen. Ze bevatten namelijk een hele berg aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Om het overzichtelijk te houden heb ik een aantal voordelen en een aantal nadelen voor je opgesomd. De nadelen volgen in het kopje ‘nadelen sojabonen’.

Soja bevat isoflavonen

Isovawie? Isoflavonen, ook wel fyto-oestrogenen genoemd, werken bevorderend bij vrouwen die in de overgang zijn of net beginnen. De sojabonen helpen de oestrogeen-waarden in het bloed hoger te houden waardoor veel overgangsklachten, zoals nachtzweten en opvliegers, verminderen.

Is rijk aan magnesium

Magnesium is belangrijk om ons lichaam te ontdoen van giftige stoffen. Ook werkt magnesium mee aan de vermindering van stress omdat het verzorgend werkt voor de spieren en het brein. Dit komt door de vetzuur lecithine, deze verscherpt het brein omdat deze stof een voorloper is van een bepaalde neurotransmitter die ons geheugen weer verbetert.

Bevat veel eiwitten

Als je geen zuivel en vees meer eet, moet je op een andere manier eiwitten binnenkrijgen. Nu zit er genoeg in peulvruchten zoals linzen of kikkererwten, maar ook sojabonen kunnen er wat van. Dat maakt dat deze bonen erg populair zijn bij vegetariërs en veganisten. Naast dat het er veel zijn, is de eiwit van zeer goede kwaliteit.

In combinatie met andere eiwitbronnen, zoals rijst, is een perfecte eiwitbron voor de dagelijkse hoeveelheid die je dient te nemen.

Soja beschermt tegen kanker

Uit verschillende soorten onderzoeken is gebleken dat soja kan kan beschermen tegen diverse vormen van kanker, waaronder borstkanker, prostaatkanker en die-darmkanker.

Werkt cholesterol- en bloeddrukverlagend

Verschillende onderzoeken wezen uit dat soja het cholesterol kan verlagen op moment dat er sprake is van een verhoogd cholesterolgehalte. Hetzelfde geldt voor een te hoge bloeddruk en de ontstekingswaarden.

Dat komt omdat de sojaboon verschillende soorten peptiden bevat: lunasinen, defensinen, glycinine en beta-glycynine. Dit zijn recent ontdekte stoffen die over allerlei positieve eigenschappen beschikken. De bloeddruk wordt beter gereguleerd, het bloedsuikerniveau wordt beter gecontroleerd en de immuunfunctie van het lichaam wordt erdoor verbeterd.

Naast bovengenoemde stoffen, bevat sojabonen ook nog:

  • mangaan
  • selenium
  • kalium
  • koper
  • fosfor
  • ijzer
  • calcium
  • Vitamine B6, B2, B1 en K

 

soja compositie

Nadelen sojabonen

Het is natuurlijk niet voor niets dat er zo veel discussie in rondom sojabonen. Dat komt hoofdzakelijk doordat sojabonen worden bewerkt tot sojapoeder en dit is het materiaal dat gebruikt wordt in verwerkte producten zoals sojamelk.

Het nadeel van deze sojapoeder, ook wel geraffineerde soja genoemd, is dat het al haar gezondheidsaspecten verliest ten opzichte van de hele sojaboon. De sojaboon als peulvrucht zoals die wordt gegeten en gedronken in Indonesië is het meest gezond. Daarna volgen de gefermenteerde sojaproducten Tempeh en miso.

Een ander veel gehoord nadeel is dat soja fyto-oestrogenen bevat en het de hormoonhuishouding van zowel mannen als vrouwen zou verstoren. Met tal van problemen die hier aan vast zouden zitten. Harvard universiteit heeft een mooie verzameling van studies die duidelijk maken dat dit niet het geval is.

Ons advies: eet gebalanceerd en dus gevarieerd. Je hoeft soja niet als ontbijt, lunch en avondeten te eten.

Conclusie: er is niks mis met sojabonen

Zoals hierboven blijkt valt er veel te zeggen over sojabonen. Je zou kunnen stellen dat sojabonen ontzettend gezond zijn. Ik zou iedereen aanraden de als hele sojaboon te consumeren en ze te verweken in je salade of poke bowl. Maar dan komen we ook gelijk op het volgende aspect: sojabonen consumeren in de vorm van melk valt iets meer over te zeggen.

Het punt is namelijk dat deze sojaproducten de geraffineerde variant bevat. Vroeger werd sojamelk met haar volledige vorm gemaakt, maar de tegenwoordige sojamelk is gemaakt van sojameel en is helemaal niet voedzaam. Deze melk kan maanden in een koelkast worden bewaard terwijl verse sojamelk slechts enkele dagen houdbaar is.

Maar, daar valt natuurlijk ook iets op te zeggen. Je zou sojamelk ook niet moeten drinken met het idee dat het voedzamer is dan bijvoorbeeld een mindere gezonde variant. Het is puur ter vervanging van melkproducten, eigenlijk ook precies waar het product voor op de markt is gezet.

Dat geldt overigens ook voor vleesvervangers: ga ze niet eten omdat je denkt dat ze gezonder zijn, het zijn enkel vervangers. Ik vind het juist fantastisch dat we als veganisten nog zo veel mogelijkheden hebben. Maar nogmaals: gebruik de hele sojaboon en geniet van heel veel gezondheidsvoordelen. Oftewel: ja, ga aan de sojabonen!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Meike Wessels

7 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie