Hoe je gemakkelijk zelf zuivel vervangt

  1. Leestijd 8 min
  2. 20 06 2020
Deel dit bericht

Je hebt het vast al gezien in de winkel, plantaardige melk. Elke supermarkt verkoopt inmiddels wel sojamelk, maar er zijn inmiddels ook veel meer andere soorten zuivelvervangers. In de horeca kunnen we ook al vaak een cappuccino bestellen met havermelk. Je leest in dit artikel waarom zuivel zo slecht is en waar het allemaal in zit. Ook vind je in dit artikel over plantaardige vervangers, de voor- en nadelen uit de winkel, en natuurlijk onze top zuivel vervanger recepten!

Wat is melk?

Melk is wettelijk gedefinieerd als: een product dat komt uit de uiers van dier. Het is een vloeistof (een emulsie van vet druppels in water) die door vrouwelijke zoogdieren wordt geproduceerd, die net een nakomeling hebben gebaard en als voedsel dient voor die nakomeling.

Omdat plantaardige melk niet hetzelfde is als dierlijke melk, is er veel debat rondom de term ‘plantaardige melk’. Waar het in de volksmond gewoon ‘melk’ heet, mag het officieel in Nederland niet zo genoemd worden. Daarom staat er op verpakkingen bijvoorbeeld ‘haver drink’.

Dat is dan ook precies de andere kant van het debat. Taal verandert, de bron van het drankje verandert, alleen de functie van de drank blijft nagenoeg hetzelfde. We hoeven de taal niet te veranderen, maar de betekenis van het woord.

80% van de mensen kan lactose niet afbreken!

Melk is dus voor de zuigelingen van zoogdieren. Bij mensen is dat ongeveer tot maximaal het 6e levensjaar. Vanaf dan neemt de lactase (het enzym wat lactose afbreekt) productie af en zijn kinderen biologisch gezien geen zuigelingen meer.

Lactose is melksuiker. Het is een disacharide, dat betekent dat het een deeltje glucose is en een deeltje galactose. Daar is ansich niets mee, want die kunnen we beide metaboliseren. Maar om lactose te kunnen afbreken in die twee suikers heb je een enzym nodig: lactase. Zoals je eerder kon lezen stopt de lactase aanmaak bij de mens ongeveer rond het 6e jaar. Dan is het kind biologisch gezien echt uit de zoogperiode en niet langer in staat om moedermelk te drinken.

80% van de wereldbevolking is dan ook lactose intolerant. Dat is namelijk de natuurlijke staat van zijn voor een volwassen mens (of elk ander volwassen zoogdier). De kleine uitzondering hierin zijn westerlingen. Die hebben een kleine genetische afwijking waardoor ze langer lactase blijven aanmaken.

Toch is het zo dat bij elk jaar ouder worden je slechter wordt in het afbreken van lactose! Hierdoor krijgt ook die kleine uitzondering: de westerlingen op latere leeftijd steeds meer last van lactose intolerantie. De lactase aanmaak neemt alsnog langzaam aan af, de lactose kan daardoor dus ook bij westerlingen steeds slechter afgebroken worden. Dit verstoort het verteringssysteem en draagt bij aan veel gezondheidsproblemen.

Wist je dat zuivel één van de belangrijkste redenen is dat Nederlanders teveel onverzadigde vetten consumeren? Lees hier alles over vetten!

Maar kunnen we wel zonder melk?

Nederland is een zuivel land! Volgens zuivelnl zijn er in Nederland zo’n 1,6 miljoen koeien (en kalveren) die 14,1 miljard liter melk produceren per jaar. We zijn daarmee de 5e grootste zuivelproducent. Nederlanders zelf besteden €5,2 miljard aan zuivelproducten voor consumptie. De gemiddelde Nederlander eet namelijk 20 kilo kaas (kaaskoppen), drinkt daarbij nog 42 liter melk en verbruikt 4 kilo boter per jaar.

Melk je kan zonder‘ heeft een goede video gemaakt, over melk.

“Maar krijg ik dan wel genoeg calcium binnen?” Dierlijke calcium is slecht opneembaar, zeker vergeleken met plantaardige calcium. Vanuit onderzoek is gebleken dat de landen met de hoogste zuivelconsumptie het meeste osteoporose hadden. Gelukkig kun je calcium gemakkelijk uit plantaardige bronnen halen (daar halen koeien het tenslotte ook uit). Wist je trouwens dat ook eiwitten heel gemakkelijk plantaardig te consumeren zijn?

Welke voedingsmiddelen bevatten melk?

Geen zuivel is een hele stap, is het jou ook wel eens opgevallen dat er overal melk bestanddelen in zitten? Wij hebben ze op een rijtje gezet zodat je ze makkelijk uit elkaar kunt houden!

Welke zuivel kan ik allemaal vervangen?

Het wordt tijd dat we dit gemiddelde gaan verlagen door zuivel te vervangen!

  1. Vervang melk door: haver-, soja-, rijst-, amandel-, hennepzaad-, kokos-, cashew-, hazelnoten– drink. Let op: vaak heeft de ‘naturel’ toegevoegde suikers, maar is er bijna altijd ook een zonder toegevoegde suikers variant. Tip! Voor je cappuccino vinden wij Oatly barista de beste!
  2. Vervang yoghurt door: sojayoghurt, kokosyoghurt, amandelyoghurt, haveryoghurt of cashew yoghurt Let op: ook hier zijn vaak suikers aan toegevoegd, zeker als het smaakjes betreft: vanille, aardbei, etc.
  3. Vervang kwark door: Alpro Go of Provomel Quarkalternative
  4. Vervang boter door: margarine, of olie
  5. Vervang room door: sojaroom of haver cuisine
  6. Vervang roomijs door: Vegan Ben & Jerry’s of Vegan magnum Tip! Sorbet en waterijs zijn eigenlijk bijna altijd vegan!
  7. Vervang kaas
  8. Plakjes kaas: Vegan Deli Caractere of Violife original slices
  9. Geraspte kaas: Gondino Stagionato Rasp of Violife rasp
  10. Parmezaan: Edelgist of Fermentino Cicioni of Prosociano wedge
  11. Feta: Violife Greek White
  12. Roomkaas: Violife Creamy original of roomkaas naturel
  13. Camembert: Happy white bio of petit alba
  14. Kaas fondue: Willicroft not a cheesefondue
  15. Blauwe kaas: petit blue of roque en blue

Er is meer dan genoeg keuze! Dat blijkt maar weer, zo is er voor iedereen wat te vinden eigenlijk!

Voordelen van plantaardige melk uit de winkel

Plantaardige melk en andere zuivelvrije producten uit de winkel zijn natuurlijk super. Dat snappen wij ook, ze zijn:

  • Makkelijk
  • Met toegevoegde B12 en Calcium
  • Beter voor het milieu dan melk
  • Je draagt niet bij aan dierenleed
  • En beter voor je gezondheid!

Nadelen van zuivel vervangers

Heb je wel eens een pak havermelk uit de supermarkt omgedraaid en gekeken wat er in zat? De eerste keer dat ik keek, schrok ik ervan.

Ten eerste 98% is water (super gezond, daar niet van) Maar je betaalt dus voornamelijk voor water, tenzij je de naturel pakt (slimme marketing, want dat is de gezoete versie). Dan zit er ook nog een groot percentage suiker in; minder gezond. Maar dat betekent ook dat je eigenlijk die twee euro per pak vooral betaalt voor water en een beetje graan… Zo duur is graan helemaal niet!

Plantaardige melk is absoluut beter dan koemelk, maar:

  • Het is veel duurder (tenzij je het zelf maakt)
  • Er zit vaak te veel suiker in!
  • Vervangers zitten vol ongezonde additieven
  • Niet alle vervangers zijn zo goed voor het milieu als dat ze lijken
  • Veel vervangers zijn ook eigenlijk helemaal niet zo lekker

Hoe makkelijk (+goedkoop) kun je zelf plantaardige melk maken?

Terwijl veel producten eigenlijk ook gemakkelijk zelf te maken en te vervangen zijn. Natuurlijk kun je in de winkel alle soorten melk kopen (de duurste was meer dan €3,-!) Maar waarom niet zelf maken?

Wij hebben hieronder onze top vegan zuivelvervanger recepten staan, zo kun jij gemakkelijk aan de slag met het vervangen van zuivel.

Ben jij eigenlijk wel geïnteresseerd in het maken van vervangers? Dan is de vegan vervanger collectie misschien wel iets voor jou!

  • Vol met recepten
  • Vol met info
  • Goedkoper dan vervangers uit de winkel
  • Gezonder dan vervangers uit de winkel
  • Absoluut lekker!
vegan vervangers kopen

Toch alvast wat van onze heerlijke recepten uitproberen? Probeer deze heerlijke recepten!

Iced vegan Latte Macciato met amandelmelk
Verwen jezelf met dit lekkere recept voor vegan Latte Macciato. Drink hem als tussendoortje, of gebruik hem als dessert!
Check out this recipe
Vegan bechamelsaus
Een gemakkelijke bechamelsaus voor al je gerechten! We hebben ook een extra variant gemaakt die wij nog lekkerder vinden maar voor als je meer tijd hebt.
Check out this recipe
Vegan cashew room saus
Super simpele lekkere en snelle VEGAN room saus! Wat wil je nog meer?
Check out this recipe
Shortening
Shortening wordt vaak in Amerikaanse recepten gebruikt, vaak in zoete gerechten. Shortening, vergeleken met bijvoorbeeld margarine, bevat nauwelijks water. Omdat er nauwelijks water in zit heeft het een relatief hoog kookpunt en blijft het goed vast op kamertemperatuur.
Check out this recipe
Plantaardige boter zonder palmolie
Deze boter zonder palmolie is lekker en gezond! De boter is ook geschikt om mee te bakken, ideaal dus. Doe er een handje vol kruiden bij voor een lekkere kruiden boter, of pers er een paar tenen knoflook door voor knoflookboter.
Check out this recipe
Vegan mozarella van aquafaba
Zelf zacht smeuïge kaas maken, mozzarella stijl vegan kaas gemaakt van aquafaba!
Check out this recipe
Plantaardige kaas van amandelen
Say Cheese! Dit heerlijke kaasrecept is makkelijk om te maken en ook nog eens 100% veganistisch. Zorg dat je standaard amandelen in huis hebt en je kunt dit gerecht altijd bereiden!
Check out this recipe
Vegan parmezaanse kaas
Super lekker bij vegan pasta of een ovenschotel en klaar in een handomdraai.
Dat typische volle (umami) smaakje, hoeven we dat niet meer te missen!
Check out this recipe
Vegan Kaasfondue
Franse/zwitserse kaasfondue als Vegan? Ja hoor, we kunnen alles vegan maken!
Check out this recipe
Vegan Karnemelk
Maak je eigen Vegan Karnemelk! Dit recept is een voorbeeld met soja, maar je kunt het ook maken met amandel, rijst, of kokosmelk!
Check out this recipe
Vegan slagroom van aquafaba
Heerlijke zachte slagroom, lekker zelf gemaakt van aquafaba!
Check out this recipe
Avocado ijs met pistache en limoen
Maak romig vegan ijs met avocado als basis-ingrediënt. Dat is nog eens verantwoord genieten!
Check out this recipe

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

3 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie