Cowspiracy, Een Groot Geheim Van Duurzaamheid Achter Gesloten Deuren

  1. Leestijd 11 min
  2. 07 05 2021
Deel dit bericht
cowspiracy aarde en hoofd koe

 

Cowspiracy: Het Duurzaamheidsgeheim, is een documentaire uit 2014 die de impact van de veehouderij op het milieu onderzoekt. En ook het beleid van enkele milieuorganisaties op dar gebied. De film kijkt naar verschillende milieuproblemen.

In the end we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends

Martin Luther King Jr.

Er zijn veel dingen die ons te wachten staan:

  • Zoveel heftige droogte dat men zich niet meer kan voeden en gaan migreren
  • Landen die verzwolgen worden door het reizend water
  • We gaan klimaatoorlogen en migraties steeds meer en meer zien

En hoe zit het met de veestapel?

De filmmaker Kip Andersen is opgegroeid in een doodgewone familie. Niks aan de hand. Tot hij in contact kwam met de film van klimaatactivist Al Gore. De film liet zien wat voor effect het klimaat op alles wat er op de aarde leeft heeft door de opwarming:

  • Grote Bosbranden
  • Mega droogtes
  • Extreme stormen
  • Smelten van de ijskappen
  • Reizende waterspiegels en verdwijning van landen

Als wij nu niets doen dan is het over 50 jaar klaar. Op dat moment wilde Kip een steentje bijdrage. Hij deed alles. Van kort douchen tot afval scheiden en fietsen i.p.v. autorijden. Maar hij vroeg zich toch al snel af: Is dit wel genoeg? Zelfs als we ons allemaal houden aan deze punten. Zou het dan genoeg zijn?

Een post van een vriend veranderde alles. De post bracht hem naar UN News Centre waar hij las:

Het fokken van vee produceert meer broeikasgassen dan rijdende auto’s

En het bleef niet alleen bij dit artikel. Meerdere organisaties zoals Food and Agriculture Organisation of the UN, meldde het ook al. Niet alleen heeft het invloed op het klimaat. Het komt ook door zijn enorme hoeveelheid grondstofgebruik.

Koeien stoten Methaangas uit, dat wel 100 keer destructiever is dan kooldioxide uit auto’s!

Maar waarom weten wij hier niets van?

Waarom wordt alleen CO2 genoemd als de grote factor?
Elke milieuorganisatie die Kip opzocht, meldde niets over de invloed van onze veehouderij. Van Greenpeace tot Sierra Club….Niemand zegt er een woord over.

Waarom gebruikt de vee-industrie toch zo veel? Omdat de dieren in de vlees en zuivelindustrie naast water drinken ook voeding eten die met veel water nodig heeft.

  • 1 hamburger gebruikt meer dan 300 liter water. Dat staat gelijk aan 2 maanden douchen!
  • 5% van het waterverbruik wordt in het huishouden gedaan, terwijl in de landbouw 55% wordt gebruikt.
  • 11365 liter H2O komt uit 12500 liter H2O voor 1 kilo rundvlees

Dit wilde de maker gaan aankaarten bij de overheid. Raadt eens wat er gebeurde bij de CA. Department Water Recouces, toen Kip het over de landbouw en het aansporen van minder vlees eten had?

Een akelige stilte, ongemakkelijke antwoorden en wegwuivende opmerkingen. Wat is er aan de hand? Waarom wilden ze er niet op ingaan?
Na meer onderzoek stuitte Kip op een artikel over de uitstoot van vee. En die blijkt veel erger te zijn dan gedacht.

Die is erger dan gedacht. Alle broeikasgassen die veroorzaakt wordt door dierlijke landbouw, was geen 18% maar 51% in vergelijking met de 13% van de transportsector.

En dat niet alleen heeft het een impact op klimaat:

  • 1/3 van het water wordt gebruikt voor dieren voor consumptie
  • 45% van het land op aarde wordt voor vee gebruikt
  • Het is verantwoordelijk voor 91% van de vernietigingen van het Amazonegebied
  • Zorgt voor het uitsterven van diersoorten
  • Dead Zones in oceanen en wateren
  • Habitat vernietiging

Toch wordt dit niet genoemd door milieuorganisaties. Wat hij ook probeerde, niemand wilde zijn vragen hierover beantwoorden. Dit was te bizar.

Hij komt wel in aanraking met kleinere groepen activisten, die dit wel willen aankaarten. Zoals DR. Richard Oppenlander, auteur van “Comforably Unaware” en The Sustainability institutie
Zij zien dat dit probleem gewoon wordt genegeerd.

10,000 jaar geleden maakten wij als mensen 1% van de biomassa. Nu is dat samen met de dieren die wij bezitten is de biomassa gestegen naar 98%

De overbegrazing en landbezit voor vee is een primaire bron voor het uitsterven van verschillende diersoorten in de wereld.

Maar waarom?

Dat is de vraag die de regisseur van Cowspiracy heeft: Waarom wordt er niets aan gedaan?

Hij vraagt het aan Michael Pollan auteur van “The Omnivore Dilemma” en Dr. Will Tuttle En het is eigenlijk heel simpel. Deze organisaties willen maximale contributies. Het blijven bedrijven die moeten draaien. En als je wordt neergezet als anti- vlees of dat je mensen oplegt vlees te laten staan, dan heb je de kans dat mensen weglopen.

Ze hebben een verhaallijn bedacht dat de broeikasgassen van fossielen brandstoffen de oorzaak is. En daar houdt iedereen zich aan. Terwijl het dus niet zozeer alleen de mens is die het met autorijden en plastic doet. Maar door het produceren van het vlees dat wij eten.

Dit gaf Kip genoeg informatie om er op uit te gaan en de organisaties hiermee te confronteren. Greenpeace wilde er helaas niet op ingaan. En Sierra Club had een ander perspectief over wat de nummer 1 oorzaak is van klimaatverandering. Fossiele brandstof bleef voor hun nummer 1. Zelfs na het horen van alle cijfers zoals dat:

  • 2009 World Watch rapporteerde dat vee zorgt voor 51% van alle broeikasgassen.
  • De primaire oorzaak voor klimaatverandering is vleesconsumptie en de dierlijke landbouw
  • 7257 kg aan veedier- uitwerpselen worden er per seconde in de US geproduceerd. Dat is genoeg vuil om per jaar onder andere heel San Francisco, New York Tokyo, Parijs, Berlijn, New Delhi, Hong Kong, London Rio en Denemarken samen te bedekken.

En dan hebben we het nog niet eens over de oceanen gehad!

  • Door die uitstoot zijn er 500 plekken in verschillende wateren Dead Zones geworden
  • 246048 km bevat gewoon geen leven meer.

Maar ook de visserij zelf, zorgt voor problemen. Die net zo groot zijn als de veehouderij. Kip’s favoriete organisatie: Surfrider, die zich inzet voor een gezonde zee, bleef bij plastic en afval. Niets over de de dierlijke landbouw. En niets over wat voor impact het op de oceanen heeft.

Alleen Sea Shepherd kaart dit aan. Als we er niets aan doen dan voorspellen expert dat:

Het is echt niet meer zo dat er met een klein bootje met kleine netten wordt gevist. Dit zijn gigantisch fuiken die alles meenemen en vernietigen wat op hun pad ligt.

Onder anderen haaien, dolfijnen en schildpadden worden meegenomen als bijvangst. Waar niets mee gedaan wordt. Misschien bij de haaien de vinnen. Maar dat is niet altijd zo. Zo worden er dus onnodig veel dieren gedood. Zelfs vis die duurzaam is, kan nooit duurzaam zijn. Omdat je dit dus niet kunt controleren en zij ook met dit soort netten vissen.

Ook hier hoor je uiteindelijk hetzelfde verhaal. Geen van de organisaties die zich over de zee en de dieren bekommeren, noemen dit probleem niet. Een van de organisatie motiveert zelfs om vis te eten om het leven in de oceaan te redden! En we hoeven het echt niet voor de proteïnen te doen. We kunnen hiervoor geen miljoenen tonnen vis de zee uit halen.

Als de oceanen sterven, sterven wij!

Hetzelfde geldt voor het regenwoud. Dat zijn de longen van onze aarde die Co2 inademt en zuurstof uitademt. En toch:

Je zou bijna denken dat dit expres stil wordt gehouden. De kap van de regenwouden, de vervuiling, de overbevissing. Wat is dat toch?
De woordvoerder van Amazon Watch is een van de weinige in de docu, die een schokkende uitleg geeft. Zeker in de Braziliaanse gebieden, waar vee en landbouw een groot goed zijn, worden mensen gewoon vermoord. Doordat ze het probleem noemen.

 

Maar hoe zit het met duurzaam vlees?

Hij gaat op bezoek bij een duurzame boerderij waar koeien en varkens gewoon in het veld grazen en uiteindelijk worden geslacht. Ook brengt hij een bezoek aan een duurzaam bedrijf voor melk.

Maar een koe heeft 8 maanden nodig om te volgroeien voordat het naar de slacht kan. Dat is dus wel 8 maanden, uitwerpselen, water, voeding en land. Hoezo duurzaam?
En de duurzame melk CEO, gaf eerlijk zijn antwoord: Je kan de wereld niet met duurzaam zuivel voeden.

De veehouderij heeft zoveel macht en geld gekregen. Daardoor niemand er iets over kan zeggen. Zelfs Al Gore niet. Want als je in de weg van winst gaat staan. Dan zit je in grote problemen en proberen ze alles om je tegen te houden. Met rechtszaken, met het bevriezen van fondsen en angst.

Maar kunnen we dan niets doen? Zeker wel. We kunnen onze hoeveelheid inperken en ook kijken naar de andere opties die de wereld te bieden heeft. Zoals plantaardige producten.  Omega Creamery is een voorbeeld van een organisaties die een betere optie op de markt wilt zetten voor vlees- en zuivelproducten.

Maar is dat dan gezond, een Vegan leven?  Kr. Klaper die zelf al heel lang Vegan is, legt hem uit dat je  in principe bijna alle voedingsstoffen kan vinden in de planten.
Waar Cowspiracy mee eindigt is dat we door de enorme landbouwindustrie in te perken, veel problemen kunnen oplossen.

Wees je bewust waar je eten vandaan komt, en kijk wat je kunt veranderen om een verschil te maken. Echt, moeilijk is het niet!
Deze docu is een goeie opvolger van Seaspiracy. Cowspiracy laat met duidelijk zien hoeveel impact van het eten van veel te veel vlees heeft op de wereld. En waarom dit niet door verschillende instanties wordt aangekaart.

Wil jij aan de slag om meer plantaardig te eten en wat minder vlees te nemen? Wij hebben een mooi artikel over vleesvervangers en we geven je tips met mooie recepten om zelf aan de slag te gaan. Maak bijvoorbeeld eens de vegan Sheperds Pie! Of wat dacht je van de ouderwetse oer lekkere spekjes? Wil je meer iets Oosters proberen? Dan moet je zeker deze Vegan Falafel hebben geproefd!

Of probeer eens onze 10  gratis recepten uit en ga de uitdaging aan in onze 4 weken Easy Vegan Challenge!!

Check ook zeker de andere artikelen of onze Blog Top Beste Docu’s met de beste films die je gezien moet hebben!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Ymke

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • De Top van beste Docu's in een Rankingslijst - Happy Vegan

    […] Cowspiracy: Het Duurzaamheidsgeheim, is een documentaire uit 2014 die de impact van de veehouderij op het milieu onderzoekt. En ook het beleid van enkele milieuorganisaties op dar gebied. De film kijkt naar verschillende milieuproblemen en suggereert dat de dierlijke landbouw de nummer 1 bron van milieuvernietiging is. […]

Geef een reactie