Vegan Food Trends 2020 – Top 10!

  1. Leestijd 5 min
  2. 03 01 2020
Deel dit bericht
miley cyrus vegan food trends 2020

December 2016 heeft het World Health Organisation (WHO) bekend gemaakt dat bewerkt vlees een carcinogeen is. Dit betekende dat Vegan een van de internationale trends zou zijn voor 2017. En dat hebben we de laatste jaren gemerkt!
Niet alleen in de groeiende groep van Vegans!! Maar we zien het ook aan het aanbod in de winkels, fastfood ketens en horeca. Dit zijn de Vegan food trends in 2020!

food trends 2020 vegan trend

Dit is hoevaak ‘Vegan’ is gezocht in Nederland via Google, over de afgelopen 5 jaar

Binnen Veganisme hebben we natuurlijk ook trends (hypes) en wij hebben tien trends op een rij gezet die wij verwachten meer te gaan zien in 2020!
Wij kunnen niet wachten om hier nieuwe recepten mee te maken! Hebben jullie er zin in?!

1. West Afrikaans cuisine

Fonio is een soort gierst waarmee in West Afrika wordt gekookt, die gaan we wellicht hier en daar tegenkomen dit jaar! Maar we verwachten ook meer Teff te gaan zien (een grassoort), die we op smaak brengen met tamarind (die kennen we al uit de Indiase en Aziatische keuken). Maar ook met Moringa (maar misschien is 2020 nog te vroeg om dit al in de winkelschappen te zien liggen). We denken in ieder geval meer West Afrikaanse keuken te gaan zien!

Matcha, Vanille, Banaan, Chocolade, Framboos

2. Vegan ijs

Er liggen al verschillende soorten vegan ijs in de winkel, maar in 2020 zal het aanbod ongetwijfeld worden uitgebreid! Wij zullen zeker ook wat recepten voor ijs gaan maken, zodat we enkele huisgemaakte (en gezondere) ijs-recepten hebben liggen voor de (waarschijnlijk) hete zomer! Of ja, ‘waarschijnlijk’, hete zomers zijn zeker een trend, dus Vegan ijs is absoluut een van de food trends!

Matcha, banaan souffle pannekoeken

3. Japanse soufflé-pannenkoeken

Als je dacht dat Nederland het land van pannenkoeken is, dan heb je gelijk! Maar in Japan kunnen ze er ook wat van. Deze variant gaan wij zeker maken (ook als het niet aanslaat bij het grote publiek) Lekker!

4. Bananenbloesem

Ik maakte jaren geleden al gefrituurde bananenbloesem voor bij mijn Aziatische gerechten. Je kunt het ook gewoon gemakkelijk kopen in de toko, maar in restaurantjes heb ik het nog niet gezien. Wordt het dit jaar eindelijk een van de vegan food trends?

5. Vegan Jerky

Beef Jerky (gedroogd vlees) is natuurlijk echt Amerikaans. En we gaan komend jaar zeker Vegan variaties zien! We gaan ze maken van Kelp of shiitake! Of wij Nederlanders er iets van gaan merken dat weet ik nog niet. Maar misschien wel handig als snack in je tas of in de auto?

6. Shrubs

Shrubs zijn een soort fruit azijnsiropen die je kunt aanlengen met water. Ik ben ze dit jaar al tegengekomen in een hip tentje. En ik verwacht ze komend jaar zeker op meer plekken te gaan zien! Wij gaan hier zeker mee aan de slag, zodat jij nog voor de zomer een aantal recepten ervan hebt!

7. Nieuwe siropen!

Verder bouwend op de shrubs gaan we ook andere siroopsmaken zien, van andere fruiten (want we zijn wel klaar met de aardbei en framboossmaakjes). Monk fruit-, granaatappel-, kokosnoot-, of zoete aardappel siroop lijkt mij wel gaaf! Of de Albert Heijn dit gaat oppikken weet ik niet, maar de doe-het-zelvers gaan zeker experimenteren!

Palmolie heeft 11 miljoen hectaren aan regenwoud gekost, en kost nu 3000/5000 orang-oetans per dag

8. Boter-alternatieven

We hebben allang Vegan ‘boter’ in de winkels liggen en het aanbod is de afgelopen jaren mooi uitgebreid. Deze trend gaat zich zeker doorzetten naar nog exotischer ‘boters’. Denk aan boter gemaakt van macademia, noten, zaden, kikkererwten en vooral zonder palmolie.

9. Bloem van groente of fruit

Bloem om mee te bakken bedoel ik dan uiteraard. Niet van granen, maar van groente of fruit. We hebben hier al producten van in de winkel gezien. Broodjes en wraps gekleurd met rode biet of spinazie. We denken echter dat een van de food trends wordt dat we dit nog vaker in winkels kunnen kopen. Wellicht zoiets als bananenbloem (dan gaan we bananenbloesem in bananenbloem panko maken! haha).

10. Soja-alternatieven

Soja is altijd de heilige graal voor eiwitvervangers geweest! Sinds de jaren ’70 is dit al zo. En we verwachten ook niet dat soja snel zal verdwijnen. Wat we zeker wel gaan zien is – net als bij plantaardige melk – dat er steeds meer producten gemaakt zullen worden van iets anders dan soja! Wij hebben niks tegen soja hoor. Maar dat de food trends van 2020 veel diversiteit gaan laten zien, vinden wij héél gaaf!

Wil jij 2020 in gaan met Vegan voornemens? Maar vind je het nog lastig? Ga de Vegan in 4 Weken Challenge aan!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

Geef een reactie