Ga terug
+ servings
Pizzabodem met vegan kaas op en donker bord op een witte achtergrond
Recept afdrukken
No ratings yet

Krokante bloemkool Pizzabodem

Je hoeft geen puntje pizza te missen met deze Vegan en glutenvrije Pizzabodem!!
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd35 min
Totale tijd1 uur 5 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Italiaanse keuken
Porties: 3 personen
calorieën: 383kcal

Ingrediënten

Bloemkool Pizza bodem

  • 400 gr bloemkool rozen
  • 3 el gemalen chia
  • 60 ml water
  • 48 gr amandelmeel
  • 2 el voedingsgist
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 3/4 tl zeezout fijn gemalen / gewone zout
  • 1/2 tl knoflookpoeder

Topping

  • 112 gr tomatensaus
  • 1 el tomatenpasta
  • 1/2 tl zeezout
  • 225 gr vegan mozzarella Naar eigen keuze
  • 5 gr gehakte basilicum, cayennepepervlokken kan ook ander soort peper gebruiken

Instructies

De bodem van bloemkool

  • Haal de bloemkoolroosjes door een keukenmachine op het roosterblad (niet het "S"-mes) om de bloemkoolrijst te maken.
    Of rasp ze met de hand met een doosrasp. (Dat maakt ongeveer 400gr.)
  • Gooi de bloemkoolrijst over in een grote gaaszeef en breng een pot water aan de kook. Plaats de zeef over de pot en dek het af met een deksel. Stoom 5 min om te verzachten. Laat afkoelen.
  • Als het voldoende is afgekoeld, schep je bloemkoolrijst in een dunne theedoek of kaasdoek. Druk zoveel mogelijk water eruit met je handen. (Het is belangrijk om het erg droog te krijgen).
  • Voorverwarm de oven op 230 graden. *
  • Meng in een grote kom de bloemkoolrijst, gemalen chia, water, amandelmeel, voedingsgist, Italiaanse kruiden, zeezout en knoflookpoeder goed door elkaar. Vorm vervolgens met je handen deeg tot een bal.
  • Leg het deeg op pakpapier in de vorm van je pizza of pakplaat. Maak het deeg plat met je handen, krijg het zo vlak en rond mogelijk, ongeveer halve cm.
  • Leg de pizzakorst voorzichtig met het pakpapier op je hete pizzasteen of bakplaat. Kook 20 minuten in de oven. Zet vervolgens het vuur lager tot 200C en kook nog 15-20 minuten of tot het goudbruin is.

De topping

  • Bereid ondertussen pizzasaus voor door de tomatensaus, tomatenpuree en zeezout in een kleine kom samen te kloppen.
  • Bedek de pizzabodem met pizzasaus en schep er royaal veganistische mozzarella overheen. Bestrooi met basilicum, zeezout, peper en cayennepepervlokken. Snijd in plakjes en serveer. **

Notities

* Als u een pizzasteen gebruikt, leg er dan eerst bakpapier overheen.
** Je kan de pizza nog een keer in de oven zetten om de kaas lekker te laten doorsmelten.

Nutrition

Calories: 383kcal | Carbohydrates: 32g | Protein: 10g | Fat: 25g | Iron: 3mg