Ga terug
+ servings
Shepherds pie
Recept afdrukken
No ratings yet

Shepherd’s pie

Deze Vegan Shepherd's pie is super lekker, glutenvrij en ook rijk aan groente.
Voorbereidingstijd2 uur 15 min
Bereidingstijd1 uur 38 min
Totale tijd3 uur 53 min
Gang: Diner
Keuken: Engels, Iers
Porties: 2 personen
calorieën: 448kcal

Ingrediënten

Paddenstoelen Boullion

  • 1680 ml water
  • 250 gram witte champignons
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook

De vulling

  • 1 el extra lichte olijfolie
  • 1 middelgrote gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Himalayan/ zeezout voor de smaak
  • 1 middelgrote wortel
  • 120 ml TPE getextureerd plantaardig eiwit en 80 ml champignonboullion
  • 50 gram bevroren maïs
  • 50 gram bevroren erwten
  • 1/2 tl Himalayan/ zeezout
  • 2 eetlepels champignonbouillon
  • 120 ml champignonboullion
  • 1 romatomaat
  • 1 el tomatenpasta
  • 2 el rode wijn (of rode kookwijn)
  • 1 eetlepel aardappelmeel
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2-3 takjes verse tijm
  • 1 vers salieblad
  • 2 tl natriumarme sojasaus
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl gerookte paprika
  • Een paar hagelslag gemalen peper

Aardappelpuree

  • 1 grote russet aardappel
  • 3 el ongezoete amandelmelk
  • 1 el extra lichte olijfolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl Himalaya/zeezout
  • gemalen peper voor smaak
  • Italiaanse kruiden voor smaak
  • een beetje gerookte paprika voor smaak

Instructies

De paddenstoelen boullion

  • 1. Snijd de champignons, ui en knoflook in kleine plakjes en doe deze in een middelgrote/grote pan en vul deze met 7 kopjes water.
  • 2. Dek het deksel af en breng het voor 15 minuten aan de kook. Draai het gaspitje naar een medium stand en laat het 2 uur sudderen.

De vulling

  • 1.Snijd de ui, knoflook en wortel in kleine blokjes. Doe de in blokjes gesneden ui en knoflook in een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie en een beetje zout. Hou de wortel even apart.
  • 2. Meet ook de maïs en erwten en doe ze in een kom om te ontdooien.
  • 3. Als de champignonbouillon klaar is ( hij moet nog heel heet zijn), laat je de getextureerd plantaardig eiwit in een kom zitten en giet je er 80 ml bouillon overheen. Laat het rehydrateren en zet het opzij.
  • 4. Draai het gas onder een koekenpan op hoog-middelhoog. Bak de uien en knoflook ongeveer 10 minuten, roer de hele tijd en voeg vervolgens de in blokjes gesneden wortelen toe. Roer en laat het 5 minuten koken. In dit stadium zou het bruin moeten zijn geworden en zouden wortels er zachter uit moeten zien. Voeg de getextueerde plantaardig eiwit toe, roer en kook nog 5 minuten.
  • 5. Voeg gedurende deze tijd de 120ml en de 2 eetlepels champignonbouillon toe aan de blender. Snijd de Roma-tomaat in 5-6 plakjes en gooi deze ook in de blender, samen met de tomatenpuree, rode wijn (of rode kookwijn) en aardappelmeel. Meng tot de vloeistof volledig glad is.
  • 6. Voeg na het koken van de plantaardige eiwit gedurende 5 minuten de maïs, erwten en zout toe. Roer vaak en laat het 1 minuut koken en voeg vervolgens de vloeistof toe die je net in de blender hebt gemaakt.
  • 7. Terwijl de groenten een minuut of twee met de vloeistof koken, verwijder je de stengels van de kruiden (rozemarijn, tijm) en breek je deze in afzonderlijke bladeren.
  • 8. Hak de salie ook in stukken. Gooi alle kruiden in de koekenpan. Voeg vervolgens de laatste ingrediënten toe, waaronder de sojasaus, knoflookpoeder, uienpoeder, paprika en peper. Kook een laatste 4-5 minuten tot alles heel mooi gemengd is en zet het vuur uit.

De aardappelpurree

  • 1. Het is belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint. Anders wacht je even. Schil de aardappelen en snijd deze grof in blokjes. De stukken hoeven niet erg klein te zijn. Vul voldoende water om de aardappelen in een kleine pan te bedekken.
  • 2. Zet het vuur hoog en breng de aardappelen aan de kook, wat 5-7 minuten duurt. Zet het vuur laag en laat ongeveer 10-12 minuten sudderen tot de aardappelen zacht zijn om door te prikken met een vork.
  • 3. Giet de aardappelen af en gebruik een aardappelstamper (geen blender of keukenmachine gebruiken) om de aardappelen te pureren. Zodra de aardappelen goed gepureerd zijn.
  • 4. Voeg de amandelmelk, olijfolie, knoflookpoeder, zout en een paar hagelslag gemalen peper toe en meng het allemaal tot er geen klonten meer zijn.

Voorverwarm de oven op 200°C.

  • 1. Spuit een beetje antiaanbakolie op een ovenschaal. Schep de taartvulling op de bodem en strijk het gelijkmatig met een lepel uit.
  • 2. Schep de aardappelpuree erop en strijk ook dat gelijkmatig uit.
  • 3. Voeg vervolgens helemaal bovenaan een scheutje peper, Italiaanse kruidenkruiden en gerookte paprika toe. Gebruik een vork om er wat kleine decoratieve lijntjes aan te brengen. Spuit er een beetje bakolie op.
  • 4. Bak ongeveer 30 minuten in de oven en zet de oven vervolgens ongeveer 4 minuten op vlees of hete lucht om de bovenkant iets sneller bruin te maken.
    Als je boullion over hebt, kun je die bewaren voor een ander gerecht.

Nutrition

Calories: 448kcal | Carbohydrates: 69g | Protein: 41g | Fat: 3g | Iron: 10mg