Omega 3 Vetzuren vs een Vegan dieet. Hoe gezond is visolie nu eigenlijk

  1. Leestijd 4 min
  2. 10 06 2021
Deel dit bericht
Omega 3 vetzuren pillen met pot op donkere achtergrond

Je hebt het vaak voorbij horen komen. Omega 3 vetzuren. Vaak gaat het ook onder naam van visolie. Hartstikke gezond voor je lichaam, maar er is ook veel discussie over hoe verantwoordt het gemaakt wordt en of het met alle vervuiling in de zee nog wel zo gezond is. Maar zeker als Vegan kan je Omega 3 vetzuren niet links laten liggen. Hoe zit dat met Omega 3 en hoe kan ik er als Vegan voor zorgen dat ik genoeg binnen krijg?

Wat zijn Omega 3 Vetzuren?

Omega 3 is onverzadigd vet dat ons lichaam zelf niet kan maken. Het wordt aangeraden om per dag 200 milligram Omega 3 vetzuren te eten. Vetten hebben over het algemeen altijd wel het imago van ongezond en slecht. Maar dan hebben we het over de verzadigde vetten. Ons lichaam heeft juist veel voordelen met deze gezonde vetten.

Welke functie heeft Omega 3 in mijn lichaam?

Omega 3 of visolie is net zo belangrijk als vitamines en mineralen. Ons lichaam kan dit zelf niet maken. Het is essentieel voor de hartspier maar ook voor onze ogen. Vooral het vetzuurstof DHA helpt bij het gezond en goed functioneren van ons netvlies. Zo kunnen wij onder andere verschillende kleuren zien, maar ook het verschil tussen donker en licht.

Wat is het verschil tussen Omega 3 vetzuren en Omega 6?

De Omega 3 variant is de meest bekende, maar je hebt ook een paar andere varianten die net zo belangrijk is. En dat is Omega 6! Maar welke dient nu waarvoor? Omega 3 is vooral echt een goeie ontstekingsremmer en de rechterhand van je hart en bloedvaten. Omega 6 heeft een andere functie. Deze vetzuren zijn juist goed voor je weerstand. Het zou ook cholesterol verlagend werken. Je kunt Omega 6 vooral vinden in onder andere: zonnebloemolie, hennepolie, margarine en pindaolie. Ook heb je Omega 9. Iets minder bekend, maar is net zoals Omega 6 cholesterol verlagend.

Wat is DHA?

Omega 3 vetzuren bestaan van zichzelf uit een paar verschillende vetzuren:

  • Alfa-linoleenzuur (ALA)
  • Eicosapentaeenzuur (EPA)
  • Docosahexaeenzuur (DHA)

Vooral DHA en EPA zijn de bekensten. Deze vetzurensoort komt vooral in vette vis en schaaldieren voor. Denk maar aan makreel, sadines, zalm en tonijn. De DHA vetzuren zijn vooral belangrijk voor de hersenfunctie en bloedstolling.
Het is de sleutel naar:

  • Gezonde hersenfunctie
  • Goede bloedstolling
  • Verminderen van hart -en vaatziekten
  • Minder risico op beroerten
  • Helpt bij het verminderen van lupus en reumatoïde artritis klachten

In welke voeding kan ik Omega 3 vinden?

Omega 3 vetzuren zitten vooral in vette vis. Een paar vetten zitten ook in eieren en in een paar vleessoorten. Maar is dat dan ook de enige bron? Zeker niet. Andere vetzuren kun je ook vinden in plantaardige producten.

Algen zijn de toekomst!

Omega 3 vetzuren groene algen op lepen op witte achtergrond

En dat is een interessant onderwerp. Veel mensen hebben een Omega 3 tekort. Niet alleen Vegans maar ook non- vegans, die gewoon niet van vis houden. Vaak wordt er aangeraden om supplementen te nemen. Maar als Vegan wil dat liever vermijden omdat er veel discussie is over het dierenwelzijn en de gezondheid. Door de vervuiling van de zee, komen veel schadelijke stoffen zoals dioxine en kwik terecht in vis. Dus ook in de supplementen. Maar hoe krijg ik dan mijn Omega 3 binnen? Het antwoord zit in de algen! Die zitten namelijk vol met DHA. Vissen maken deze vetzuren niet zelf. Maar door de algen die ze eten. En daar zit de oplossing. Zo halen we Omega 3 vetzuren direct uit de bron. Door algen te kweken in tanks, heb je geen last van schadelijke stoffen en het is milieuvriendelijke. Extra pluspunt: Algenolie heeft geen vissmaak. Dus super als je geen visliefhebber bent.

Happy vegan heeft een paar toffe Non- Fish gerechten die je zeker moet proberen. Maak is een lekker Vegan tonijn broodje. En ook de deze mooie Fish & Chips klassieker zeker een aanrader om de overstap naar een “plantaardige” visje te maken. Maar algen kan je zelf ook makkelijk verwerken in je eten. De oude Azteken gebruikten ze heel vaak in hun keuken. Omega 3 vetzuren zijn super essentieel voor je lichaam en geest. Als Vegan is het nog een hele uitdaging om deze binnen te krijgen. Gelukkig staat de ontwikkeling rondom Omega 3 niet stil en komen er steeds meer mogelijkheden voor visvrije Omega 3!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Ymke

Geef een reactie