De docu: Live And Let Live: De Mens Is Superieur aan Het Dier. Stel jezelf de vraag Voor Mens Dier En Milieu”

 1. Leestijd 9 min
 2. 03 05 2021
Deel dit bericht
omslag foto docu live and let live koe met vrouw aaiend

Live and Let Live is een Duitse docu uit 2013 van filmmaker en regisseur Marc Pierschel. Er worden verschillende onderwerpen onderzocht: De relatie van mensen met dieren. De geschiedenis van het veganisme. Maar ook ethische en andere redenen waarom men een Vegan lifestyle wil volgen.

Waarom beginnen mensen veganistisch te leven? Wat drijft ze en wat is voor nut heeft het eigenlijk?

WIL JE MIJN 10 RECEPTEN VOOR FEESTJES EN DINEETJES?

Inspireer vrienden en familie met je veelzijdige kookkunsten!

Wat is het verschil tussen je hond die je met heel je hart liefhebt, en een koe?

Deze docu volgt zes verschillende personen, die elk enorm van elkaar verschillen. De een is voormalig slager en de ander een activist voor de dierenrechten organisatie Animal Equality. Maar 1 ding hebben ze gemeen. En dat is een Vegan Lifestyle. Een voor een volgen we de verhalen van de personen en ook waar het hele Veganisme begon.

Wanneer gingen we het woord Vegan gebruiken?

Het is allemaal gestart in 1944 in London. Donald Watson vond samen met andere vegetariërs dat het eten van melk en eieren, niet bij een vegetariër hoorde. Het klopte gewoon niet. Nadat hij een artikel erover had geschreven, werd er een meeting georganiseerd waaruit later de Vegan society ontstond.

Het verhaal gaat dat Donald en zijn vrouw tijdens eens dansavond ideeën aan het opdoen waren voor een naam voor de organisatie. Een van de twee deed het voorstel om het begin en het einde van het Engelse woord “Vegetarian” te pakken. “Veg + an”. En het is altijd zo gebleven.

Sentience (Het vermogen of bewustzijn van je gevoelens) is echt de rots voor de ethiek. Johnathan Balcome, etholoog en bioloog, vertelt dat gevoelens zoals pijn of stress bij dieren niet veel anders is dan bij mensen. Maar waarom komt dit bericht dan niet over?Toch blijven mensen het idee hebben dat dieren geen gevoelens hebben. Dat ze het niet bewust meemaken.

Dat heeft een reden. Eentje die we misschien allemaal wel vermoeden:
Door benefits. Veel organisaties, waaronder ook Sea Shepherd, Earth liberation front, Earth First en anderen groepen worden eigenlijk tegengehouden of neergezet als extremisten en als een dreiging voor de orde door coöperaties die benefit hebben in deze industrieën.

Will Potter: Auteur van “Green is the new Red”, vertelt dat heel mooi. En ook dat deze coöperaties de term Milieuactivist gebruiken om mensen te manipuleren.

Iedereen noemt zich een milieuactivist of wil het beste voor de planeet. Nou, dan moet je dus deze auto of dit ene product kopen. Want dan ben je er. Wij zorgen ervoor dat het allemaal goed komt Maar de echte activisten zoals de hierboven genoemden, gaan verder. Zij willen echt de maatschappij wakker schudden en laten zien hoe het werkelijk zit. Ondanks dat ze zelf risico lopen. En dat is niet de bedoeling.

De docu: Live And Let Live, kip staat lager dan de mens.

Wat de docu vooral aanstipt is dat wij als mens ons boven de rest van het dierenrijk hebben gezet. Wij zijn het meest belangrijk. Maar dat is moreel niet juist. Het valt eigenlijk onder een zeker discriminatie. Ik ben mens, en als bijvoorbeeld kip, tijger of een chimpansee ben jij veel minder waardig. Peter Singer noemt dit idee het Speciësisme.

Zolang het dier niet lijdt, dan is het wel goed. Toch?

Het maakt niet uit hoe je het doet, zolang het maar niet hoeft te lijden. Dat is het idee voor een goed stuk vlees. Dieren hebben geen eigen zelfbewustzijn. Om even bot te zeggen: Ze weten van voren niet dat ze van achteren leven. Hersenloos en gevoelloos. Maar daar ben ik het samen met de deskundige uit deze docu het totaal niet mee eens. Omdat ze op een andere manier de wereld inkijken dan wij doen,…..wil niet meteen zeggen dat ze er niet van bewust zijn.

“Is het prima dat ik je s’nachts in je slaap een kogel door je hoofd schiet? Je lijdt niet en je merkt er niets van.

Ja, maar dat kan je niet doen! ik heb een leven.

Precies. Je hebt een leven. En dat hebben zij ook.”

Gary Francione – professor of Law USA
de docu live and let live: basgeboren baby in armen moeder

En zo noemt de docu nog andere parallellen op. Dingen die we als het bij mensen zou gebeuren, we absoluut niet zouden toleren.

 • Een pasgeboren baby meteen weghalen bij de moeder is onacceptabel en uitermate traumatisch. Waarom is een pasgeboren kalf weghalen bij de moederkoe wel oké?
 • Als we vlees van een hond krijgen, dan zouden de meesten er bijna van kokhalzen. Waarom bij het vlees van een koe niet?
 • Het zou barbaars zijn om baby- jongetjes te vergassen en in de maler te gooien. Waarom doen we dat wel bij baby- haantjes?

Om vlees te krijgen, moet je doden. En doden is nooit goed.

De docu geeft de boodschap dat we het echt niet meer hoeven te doen om te overleven. Het is nu een keuze die je kunt maken. Maar die keuze wordt ons niet gegeven. Omdat we niet bewust worden gemaakt over wat er achter dat stuk vlees zit. En omdat het wordt gezien als een plicht voor je gezondheid.

Maar door juist die bewustwording te creëren, kan je juist meer te weten komen over voeding en je gezondheid.

Dr. Colin Campbell vertelt in de docu over zijn onderzoeken naar de gezondheid van de mens en de link naar ziekten die we veel in de westerse wereld zien. Uit een groot onderzoek in China werd duidelijk dat in gebieden waar heel veel dierlijke producten werden gegeten, meer kans hadden op:

 • Kankersoorten
 • Hoge cholesterol
 • Hartziekten
 • Diabetes

Het idee dat Vegan’s een slechte gezondheid hebben of niet genoeg voedingstoffen binnenkrijgen, is onjuist. Als je het op een goeie en gevarieerde manier doet, dan is het voor iedereen goed. Voor kinderen, voor atleten en zelfs voor patiënten. Begrijpen hoe voeding werkt, dat helpt uiteindelijk om sommige ziekten te bestrijden en te voorkomen.

Het gaat erom dat we bewust worden over wat we eten en het land respecteren die ons voedsel produceert. Want hoe we ons eten nu produceren is buitengewoon schokkend:

65 biljoen dieren voor productie per jaar heeft enorm veel consequenties voor de omgeving maar ook voor onszelf:

 • 2/3 van het land dat we als mens gebruiken, is voor het voer voor vee.
 • 18% van de klimaatverandering wordt door veehouderijen veroorzaakt.
 • Door het hoge gebruik van antibiotica in de veehouderij, worden bacteriën resistent.
 • 60% van de menselijke ziekteverwerkers zijn van dierlijke afkomst.
 • 75% van de dierenziektes kunnen overgaan op de mens.

En helaas is Corona een van de recente voorbeelden. En ook zeker niet de enigste.

De docu: Live And Let Live, doden geiten in de stal door q koorts

Maar wat deze docu ook aankaart is dat Vegan niet dé oplossing is en ook vrij is van alle problemen dan bij non- Vegan. Want die zijn er wel degelijk. Denk maar aan de uitbuiting van boeren, die de groente of pure chocola verbouwen of de ontbossing voor palmolie en soja. Of het transport voordat het op ons bord terecht komt.

Wat Vegan wel doet, is compassie tonen en je bewust maken van de probleme,n die er nu op het gebied van voedselproductie zijn. Daar draait het om.

Deze docu is een goeie start als je wilt weten wat veganisme is. En waarom mensen het doen. Misschien denk je er wel aan om vegetarisch of om Veganist te worden. Dan kan deze docu je helpen een paar vragen te beantwoorden. Hoe jij bijvoorbeeld tegenover sommige dingen staat zoals de vraag: Staat de mens boven het dier?

Wil jij graag meer weten over hoe jij kunt beginnen met Vegan? In dit artikel leer je verschillende tips over hoe jij aan de slag kunt gaan. Ook als je maar een paar dagen geen vlees wilt eten. Elk begin is een goeie start!

Probeer ook eens onze lekker Vegan recepten, die ook nog eens super makkelijk te maken zijn! Zo hebben we de Vegan Nuggetkipjes! Of wat dacht je van de overheerlijke Panne cotta’s . En laten we vooral niet Shepherds Pie vergeten.

Wil je nog meer mooie docu’s zien? Lees zeker onze andere blogs en ontdek nog meer over voeding, gezondheid en wat jij zelf kunt doen!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Ymke

Geef een antwoord