by  

Wat is Aquafaba? Plus 6 recepten met aquafaba

2 Comments

aquafaba

Aquawatzegje?

Aqua betekent water, en faba betekent boon. Aquafaba is dus bonenwater. In December 2014 ontdekte vegans dat het vocht uit blikken bonen erg eiwitrijk was, en bedachten dat je daar vast meer mee kon doen. Al snel kwamen er allerlei unieke Vegan recepten uit. Nu jaren later weten we goed hoe we hier lekker vegan moeten koken, en wij gaan onze favoriete nu delen!

Wat kun je met aquafaba?

Alles wat je met het wit van ei kan doen, kun je ook met aquafaba! Dit komt omdat het vergelijkbare eigenschappen heeft! Je kunt het dus gebruiken voor:

  • Emulgeren
  • Schuimen
  • Binden
  • Opstijving van zetmelen
  • Verdikkingsmiddel

Het is voor een waterige substantie erg eiwitrijk, relatief smaakloos en kun je hierom dus goed luchtig slaan (opkloppen) en op smaak brengen.

Kun je aquafaba gebruiken als universele ei-vervanger? Uhm, dat dan weer niet. Dat kunnen we helaas niet aanraden. Veel gerechten gebruiken natuurlijk een heel ei, en dus ook eigeel en dat heeft weer hele andere eigenschappen. Ook in veel baksels doet bijvoorbeeld lijnzaad het beter.

Hoe kom ik aan aquafaba

De makkelijkste manier is om een blik/pot kikkerertwen af te gieten, dan maak je van de kikkererwten bijvoorbeeld lekkere falafel. En het vocht dat je overhoud is je aquafaba (very easy!)

Je kunt het ook zelf maken door gedroogde bonen te weken in water (of koken). Op deze manier kun je de dikte van je aquafaba beter bepalen, maar kost dan wel weer meer tijd (die je kunt gebruiken voor andere dingen gelukkig).

Is aquafaba gezond

We zouden aquafaba geen superfood noemen, maar het is zeker niet ongezond! De opmaak is eigenlijk water en weggelekte eiwit van de bonen. Wat het vooral is, is gezonder dan ei! Aangezien in ei ook vetten en cholesterol zit, dat aquafaba niet heeft.

Top 6 recepten

Dit zijn de 6 recepten waar wij mee aan de slag zijn gegaan, en van dachten: ‘dit moeten mensen zelf thuis maken’.

De meeste zijn best gemakkelijk, de meringue taart zal voor sommige een prettige uitdaging zijn. Hoe dan ook zijn dit echt gave en lekkere recepten om uit te proberen, hier kun je vrienden en familie zeker aangenaam mee verassen!

[wprm-recipe-roundup-item id=”3086″]

[wprm-recipe-roundup-item id=”3077″]

[wprm-recipe-roundup-item id=”3083″]

[wprm-recipe-roundup-item id=”3271″]

[wprm-recipe-roundup-item id=”2721″]

[wprm-recipe-roundup-item id=”3072″]

About the author 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. In plaats van kikkererwten-vocht gebruik ik lupine-vocht. Dat werkt net zo goed, smaakt (ook) nergens naar. De lupinebonen gebruik ik bijvoorbeeld in een wrap met Mexicaanse groenten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates